Tam, kjer so doma bele breze, tam so doma naše čebele, ki še lahko uživajo v nabiranju nektarja in mane v neokrnjeni naravi.

 

 

Prva stran Belokranjski med Cvetni prah Matični mleček Propolis Vosek Ostalo Cenik O nas Kontakt Ali veš... Povezave
                      Krvavčji Vrh

Cvetni prah v medu                                                                   

 

Naš pripravek iz cvetnega praha in meda

Za mešanice uporabljamo cvetni prah, ki ga smukamo v času cvetenja kostanja. Ta čas imamo izbran zato, ker kostanjev cvetni prah spada med najbolj kakovostne vrste. Shranjujemo ga svežega, za uporabo pa ga zmešamo s kristaliziranim medom tako, da dobimo pripravek cvetnega prahu s kremnim medom. Polnjen je v kozarce z neto maso 400 g. V 100 g pripravka je 33 g cvetnega prahu.

Splošno o cvetnem prahu

Številne raziskave so pokazale, da deluje cvetni prah na človeka kot poživilo, ki dviguje življenjsko moč (tudi spolno), zadržuje staranje, blagodejno deluje pri obolenjih krvotoka, nepravilni presnovi, obolenjih sečevodov, zlasti pa pri težavah s prostato. Cvetni prah vsebuje dvajset aminokislin, od katerih jih osem človeški organizem nujno potrebuje. Izredno bogat je z vitamini. Vsebuje vitamin C, P, B2, B1, B6, B12, H, E, D, provitamin A in folno kislino. Mineralne snovi so v njem zastopane v manjši meri. Sestavljen je tudi iz maščob. Te vsebujejo velik odstotek nenasičenih maščobnih kislin, ki so zelo pomembne v človekovi prehrani. V njem najdemo še sladkorje, encime, nekatere organske kisline, rastne snovi in ženske hormone. Med najbolj kakovostne vrste spada cvetni prah kostanja, divje in rdeče detelje, sadnega drevja, ajde in repice.

Kako ga uživamo


Uživamo ga samega, namočenega v vodi ali mleku, najpogosteje pa pomešanega z medom. Uživati ga je treba vsaj štirinajst dni zapored, če hočemo doseči želene učinke. Ugotovljeno je, da je potrebno cvetni prah uživati z medom, ker ta razkroji ovojnice pelodnih zrnc in tako pride do bistveno boljšega izkoristka koristnih snovi iz njega.