Tam, kjer so doma bele breze, tam so doma naše čebele, ki še lahko uživajo v nabiranju nektarja in mane v neokrnjeni naravi.

 

 

Prva stran Belokranjski med Cvetni prah Matični mleček Propolis Vosek Ostalo Cenik O nas Kontakt Ali veš... Povezave
                      Krvavčji Vrh

Matični mleček v medu                                                                   

 

 

Naš pripravek iz matičnega mlečka in medu

V našem čebelarstvu ga ne pridobivamo načrtno, pač pa ga pobiramo le v času, ko se čebele pripravljajo na rojenje, torej povsem po naravni poti. Takšen mleček takoj zmešamo s kristaliziranim medom in dobimo kremast pripravek skoraj bele barve in prijetnega kiselkastega okusa. Z njim napolnimo steklene kozarce in ga shranimo v zamrzovalniku. Za nakup tega pripravka je potrebno prej preveriti, ali ga imamo še na zalogi.

Matičnega mlečka v medu do maja 2009 ne bo na zalogi!

 

Splošno o matičnem mlečku

Matični mleček je izloček faringinalnih žlez mladih čebel, ki ležijo v čebelji glavi. Z njim čebele dojilje prve dni hranijo ves zarod, kasneje pa le bodočo kraljico - matico, ki to hrano uživa vse svoje življenje.V primerjavi z ostalimi čebelami, ki živijo poleti dobra dva meseca in niso plodne ima matica življensko dobo veliko daljšo, tudi 4 ali 5 let in je ves čas plodna. Matica se razvije iz prav takšnega jajčeca kot čebela delavka, le da je v fazi razvoja in vse življenje hranjena z obilico matičnega mlečka. Tako je matični mleček nekaj najžlahtnejšega in dragocenega, kar lahko dobimo iz čebeljega panja. 

 Sestava in hranjenje matičnega mlečka

Matični mleček je bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa. Poleg vode vsebuje še do 18% beljakovin, 5,5% maščob, 9 do 18% ogljikovih hidratov. Od vitaminov vsebuje predvsem vitamine skupine B pa tudi H, D, A, C. Od mineralnih snovi vsebuje v obliki soli železo, kobalt, mangan, krom, silicij in druge. Poseben pomen ima v matičnem mlečku 10-oksi U-2-decenska kislina, za katero menijo, da pripomore k daljšemu življenju. Ker so njegove sestavine zelo občutljive na toploto, svetlobo in vlago, ga moramo med uporabo hraniti v temnem in hladnem prostoru, najbolje v hladilniku.Posodica mora biti zaprta, v njej pa ne smemo puščati kovinske žličke. Pred uživanjem mora biti matični mleček shranjen v zamrzovalniku.

Uporaba matičnega mlečka

Matični mleček ni vsemogočno zdravilo. Njegovim vplivom pripisujejo izboljševanje počutja, povečan apetit, boljšo kondicijo in krepitev obrambne sposobnosti organizma. Strokovnjaki in zdravniki, ki so preučevali njegove sestavine, v njem niso odkrili snovi, ki bi preprečevala kakšno določeno bolezen. Dejstvo pa je, da krepi človeka. Krepkega človeka pa ne položi v posteljo že vsak prehlad. Pripisujejo mu učinkovitost pri odpravi slabokrvnosti. Deluje pozitivno pri odpravljanju posledic arteroskleroze, uravnava krvni tlak, deluje pomirjevalno pri nevrotičnih obolenjih. Omogoča daljše umsko delo, pri ženskah blaži težave med meno in po njej. Nekateri ga zelo priporočajo za krepitev organizma po opravljenih kemoterapijah. Vplival pa naj bi tudi na spolno moč tako moških kot žensk. Uporabljajo ga v kozmetičnih pripravkih, ker naj bi med drugim zaviral staranje kože. Za uživanje ga najpogosteje dobimo kombiniranega z medom in ostalimi čebeljimi pridelki, kar njegovo učinkovitost še poveča. Uživamo ga tako, da se počasi raztopi v ustih. Jemljemo ga na tešče in vsaj 40 dni zapored.