Tam, kjer so doma bele breze, tam so doma naše čebele, ki še lahko uživajo v nabiranju nektarja in mane v neokrnjeni naravi.

 

 

Prva stran Belokranjski med Cvetni prah Matični mleček Propolis Vosek Ostalo Cenik O nas Kontakt Ali veš... Povezave
                      Krvavčji Vrh

  Od kje in kdo smo                                                              

Krvavčji Vrh (234m) je manjša  gručasta belokranjska vas, ki stoji na istoimenskem griču na pol poti med Semičem in Metliko. Zapisi o vasi segajo v leto 1536, ko je štel kraj osem kmetij.
V času turških napadov so krajani našli zatočišče za obzidjem tabora, ki so ga zgradili okoli cerkve sv.Florjana. Cerkev je ena redkih v Beli krajini, ki ima pod cerkvenim tlakom nekdanjo grofovsko grobnico. Okoliški vrtačasti svet je poraščen z gozdovi, na zahodni strani pa se odpira prelep pogled na Semič in hribovje z ozadju.

Krvavčji Vrh, vas je obdana s gozdovi

Še vedno so v vrtovih visoko debelna drevesa

Vas je obdana s starimi sadovnjaki, v katerih rastejo visokodebelna drevesa, ki v vsej svoji rastni dobi niso doživela, da bi jih kdo škropil s takšnimi ali drugačnimi pripravki. V okolici ni intenzivnih nasadov ne kmetijskih površin z mono kulturami. V takem neokrnjenem okolju stoji na robu vasi naš čebelnjak, ki je še edini v vasi.

 

 

Še kot otrok sem pogosto zahajal k očetu v čebelnjak, ga opazoval pri delu, kasneje, nekako s trinajstimi leti pa sem začel samostojno čebelariti v očetovem čebelnjaku. Začel sem s nekaj panji in v tistem času moje čebelarstvo ni presegalo 12 čebeljih družin. Spodnja fotografija je bila posneta okoli leta 1972. Kasneje pa sem povečal število na 30 družin in s tem številom čebelarim še danes.

              Stari čebelnjak

Knjižica po kateri je stari oče izdeloval panje

Tako v očetovi kot mamini družini je bilo čebelarstvo poleg ostalega kmetovanja tradicionalno. Oboji so čebelarili s koši in kasneje s kranjiči. Najnaprednejši je bil stari oče, ki si je že kot mladenič nabavil ustrezno literaturo, kjer je našel znanje za čebelarjenje v panjih s premičnim satjem, in tudi sam izdelal AŽ panje, v katerih je čebelaril do visoke starosti. Tudi pri njem sem se marsikaj koristnega naučil o čebelah in načinu čebelarjenja, kar mi še danes prav pride.

Zakaj čebelarim?


Sedaj se s čebelarstvom v družini ukvarjamo vsi njeni člani, saj je dela za vse dovolj. Čeprav nobeden od otrok najbrž ne bo čebelar, globoko spoštujejo to malo živalco in vedo, kakšna je njena vloga v naravi. Tudi pri meni je čebela na prvem mestu, med pa je le stranski proizvod, ki pa ga seveda koristno uporabimo. Moja osnovna filozofija je, da naj ima čebelar toliko čebel, kot jih lahko dobro oskrbi. Predvsem je pomembno to, da v našem ljubiteljskem čebelarstvu čebele na svojevrsten način intenzivno obdelajo preko 28 kvadratnih km površine, kjer obiščejo poleg glavnih medonosnih rastlin tudi veliko očem skritih in redkih rastlin in med njimi je veliko takih, ki jih ljudje že od nekdaj uporabljajo v zdravilne namene, pa žal počasi izginjajo iz našega okolja. Ravno to je tisto, kar mi poleg veselja pri delu s čebelami in opazovanja skrivnosti njihovega življenja daje voljo do čebelarjenja, vzdrževanje okolja.

Čebelnjak, v katerem sedaj čebelarim