Tam, kjer so doma bele breze, tam so doma naše čebele, ki še lahko uživajo v nabiranju nektarja in mane v neokrnjeni naravi.

 

 

Prva stran Belokranjski med Cvetni prah Matični mleček Propolis Vosek Ostalo Cenik O nas Kontakt Ali veš... Povezave
                      Krvavčji Vrh

Propolis ali zadelavina                                                                   

 

V panju se propolis nahaja na stenah čebeljega domovanja v obliki trdne snovi podobne smoli. Od tam ga postrgamo in z njim pripravimo alkoholno tinkturo. Ta je temno rjave barve in na površini, kamor ga nakapljemo, naredi tanek lepljiv film. Tinktura je pripravljena z 80% konzumnim alkoholom in prečiščena shranjena v stekleničke po 20 ml za kapanje ali pršilke.

Splošno o zadelavini

Propolis ali zadelavina je naravni proizvod čebel. Sestavljen je iz različnih rastlinskih smol in obogaten z izločki čebeljih žlez.
Propolis deluje proti bakterijam, glivicam in virusom in pri pravočasni rabi lahko prihrani veliko antibiotikov. Priporočajo uporabo pri infekcijah v ustih, infekcijah dihalnih poti in grla, dezinfekcijo manjših površinskih ran, raztopljen v vodi pa pomaga tudi pri težavah z želodcem in čirih.

Kako ga uživamo

10 do 15 kapljic propolisove tinkture v medu ali na kocki sladkorja trikrat na dan lahko reši marsikatero težavo z zdravjem. Pri ranah na želodcu je priporočljivo, da propolisovo tinkturo nakapljemo v kozarec vode (10 do 15 kapljic) in takšnega uživamo nekajkrat dnevno. Če je propolis v pršilki prizadeta mesta, ki jih dosežemo napršimo s pripravkom. Otroci lahko vzamejo 3 do 5 kapljic dvakrat ali trikrat na dan.

Če ga nakapljemo v kozarec vode, se belo obarva. Za otroke je bolj priporočljivo uporabiti pripravek brez alkohola.

Pri čebelarjih ga najpogosteje dobimo raztopljenega v alkoholu kot tinkturo.