Tam, kjer so doma bele breze, tam so doma naše čebele, ki še lahko uživajo v nabiranju nektarja in mane v neokrnjeni naravi.

 

 

Prva stran Belokranjski med Cvetni prah Matični mleček Propolis Vosek Ostalo Cenik O nas Kontakt Ali veš... Povezave
                      Krvavčji Vrh

Vosek - sveče iz naravnega čebeljega voska                          voščeni pokrovčki za žvečenje                                                                

Od leve proti desni:
art.1 angelček cca.110g višina 90mm
art.2 božiček cca.60g višina 82mm
art.3 cvet cca.42g višina 47mm
art.4 panj cca.90g višina 85mm
art.5 sova cca.73g višina 85mm
art.6 srce večje cca.12g višina 57mm
 art.7 srce manjše cca.6g višina 43mm


 
 

art.8 božiček večji cca.160g višina 125mm

 art.9 svečka za svečnik cca.35g in visoka 200mm

art.10 smreka manjša cca.70g višina 110mm
art.11 smreka večja cca.140g višina 145mm
art.12 vrtnice cca.160g
art.13 sveča s cvetnimi ornamenti cca.390g višina 155mm
art.14 jajce cca.205g višina 95mm

art.15 angelček obesek cca.60g višina 120mm

Kaj storiti če se okrasna sveča prevleče z belkasto prevleko?

Sveče izdelujemo sami iz doma pridelanega voska. Naravni vosek se čez čas prevleče z belkasto prevleko. To se zgodi pri svečah, ki so narejene iz samega naravnega čebeljega voska in jim ni dodan parafin. Kako si pomagamo pri takšnem pojavu? Svečko ali kakšen drug izdelek iz voska pihamo s toplim zrakom iz sušilnika za lase ali pa svečko izpostavimo nekaj časa sončim žarkom. Tako pri prvem kot drugem načinu moramo paziti, da se svečka ne segreje preveč, ker se bo sicer deformirala. Segrejemo le vrhnjo plast voska, ki se ''orosi'' in površina postane gladka in svetleča kot bi bila lakirana. Pod prsti občutimo kot bi bila svečka mastna.
 

 

O vosku in njegovi uporabi

Vosek nastaja v voskovnih žlezah čebel delavk. Vsebuje zelo malo mineralnih snovi, ima pa precej vitamina A. Danes se vosek uporablja največ v industriji kot podlaga za razne paste, uporablja pa se veliko tudi v farmaciji in kozmetiki. Čebelji vosek daje koži mehkobo, elastičnost, vlago in jo hkrati ščiti pred obolenji. V čebelarstvu služi za izdelavo satnih osnov, na katerih čebele zgradijo satje. Čebelarji ga uporabljamo tudi za izdelavo sveč.

 

Kako uporabiti voščene pokrovčke?

Kdo se ne spomni časov, ko smo pri čebelarju dobili ob točenju voščene pokrovčke, s katerimi so pokrite celice, polne medu. Iz posode so se jemali z žlico ali kar s prstom in žvečili kot žvečilni gumi. Tudi danes imamo čebelarji še vedno voščene pokrovčke v medu, samo ljudje smo postali preveč odtujeni in si ne vzamemo časa sami zase. Kdor bi rad obudil spomine na to sladko medeno - voščeno dobroto se mora poleti ob točenju oglasiti pri čebelarju.

Žvečenje pokrovčkov, je zelo dobro sredstvo za čiščenje nosnega dela žrela, pri vnetju čelnih votlin, pri astmi in senenem nahodu. V kuhinji ga gospodinje uporabijo za mazanje pekačev pri peki peciva. Vosek omogoča lepo peko, hkrati pa ne daje nobenih kalorij, saj je za človeški organizem neprebavljiv.